De geschiedenis van de kerstboom
De kerstboom kent een lange geschiedenis. Er zijn bewijzen dat al in de 15e eeuw versierde bomen werden gebruikt bij Christelijke (mid)winterfeesten. In latere eeuwen lieten vooral welgestelde Oost-Europeanen en Duitsers weelderig versierde bomen opzetten in hun huizen. Al snel nam ook de Engelse adel deze gewoonte over.
Groeiende populariteit
Pas in de 19e eeuw verspreidde Duitse emigranten de kerstboom zoals we die nu kennen over de ‘gewone’ westerse wereld. Vooral het opzetten van kerstbomen in barakken en militaire ziekenhuizen tijdens een oorlog in 1870-1871 deed de populariteit van het gebruik veel goeds. Aanvankelijk waren kerken niet ontvankelijk voor de ‘heidense’ bomen, maar gezien de populariteit onder het volk deed de kerstboom in de late 19e eeuw ook zijn intrede in kerkgebouwen.
Nederland
In Nederland werd de kerstboom bij het grote publiek bekend via de zondagsscholen. Hiervoor gebruikte men een spar die traditioneel versierd werd met appels, noten en kaarsen. In de twintigste eeuw werden deze vervangen door glinsterende ballen en linten.
De laatste jaren is er een ras bezig met een gestage opmars in populariteit: de Nordmann spar. Begrijpelijk want deze boom heeft vollere takken dan andere rassen. De takken hebben bovendien een mooie blauwgroene kleur. Maar de Nordmann is vooral populair geworden omdat dit ras géén naalden laat vallen. De Nordmann kerstboom is in onze webshop dan ook al jaren de absolute bestseller.
Kunstkerstbomen
De kunstkerstboom wordt in 1883 geïntroduceerd door het warenhuis Sears, Roebuck & Company. Voor 23 cent kocht men destijds een boom met 25 losse takken, versierd met rode besjes. Deze bomen kregen de bijnaam ‘feather tree’, omdat de takken gemaakt werden van geverfd dons.
Gelukkig heeft de ontwikkeling van kunstkerstbomen sindsdien niet stil gestaan. Integendeel. Een moderne kunstkerstboom is amper meer van een echte boom te onderscheiden, door mooie volle takken met hoogst realistische groene kleurschakeringen. Door de vernuftige constructie kunnen de huidige bomen bovendien in een handomdraai opgezet worden.